- See more at: http://www.bloggerhow.com/2012/07/implement-twitter-cards-blogger-blogspot.html/#sthash.DO2JBejM.dpuf

Tuesday, October 31, 2017

Vinyl on the Crash Blocks

When I was out the other night, I enjoyed the simple design intervention on the security barriers made from concrete blocks and jersey barriers around the Empire State Building. This was a welcome addition and customization of the NYPD Urban Design.




With some nylon covers and a handful of zip ties, they have created more a sense of place than the bland, white chunks of concrete. These are low-cost materials that are easy to install. Hiring a designer may have cost nearly as much as the fabrication and installation.





Wednesday, September 27, 2017

My Secret Rose Garden

Between the lanes of traffic, a quiet path through a rose garden hides in plain sight. I have gone for a stroll there on several lunch breaks, and yesterday was the first time I have had any interaction with anyone at all. In essence, I have had a rose garden all to myself in the midst of America's busiest city.

The garden runs the length of several blocks of medians on New York City's West Street, otherwise known as the West Side Highway. Broken by intersecting streets, it is more accurately a series of gardens, although their character is mostly consistent from block to block.

There are no real entrances to the paths, making it ambiguous if they are actually open for public use. The purpose of the path is unclear, but it is likely there to provide access for the landscaping workers to maintain the sprinkler system and tend to the roses. To gain entry, you must step up a couple feet over a low stone wall. The path is plainly visible and there are no signs prohibiting entry into this publicly-owned space, but the lack of steps communicates that it was not intended as an entrance. It certainly does not meet the ADA requirements for a place designed for use by the public.

Over the course of the summer, some of the rose bushes began to overgrow the path. The ambiance of a lost place grew stronger as the plants seemingly took over the space.

Sunday, August 20, 2017

When Broken Windows Aren't Towed

The car was set ablaze by some arsonist for reasons that aren't generally known. Then it just sat there. The windshield was cracked. Portions of the body were melted and puddled on the ground. A camouflage duffel bag sitting in the back seat was visible from outside the car. After remaining there for a couple days, neighbors started submitting 311 reports to have it removed. It continued to sit there anyway.


The area where this car was torched is considered a "high crime" precinct. Despite this reputation, burned out or abandoned cars have long been a rarity as all of New York City has become safer and more orderly over the past several decades. Looking closely at this rare case is interesting, especially given the ongoing debates around the "Broken Windows" theory of policing.

Saturday, July 1, 2017

Touring an Underground Art Gallery

When we are out for a walk on the weekend and see a real estate agent's open house sign, my family sometimes likes to be a bit nosy and explore the interior spaces of our neighborhood. I also like to hear how our community is being described to our new neighbors. When the real estate agents ask the standard question about how long we've been looking, we generally embellish a little and say we have friends who may be interested in buying a home in our neighborhood. It's only a partial exaggeration, and other than a little disappointment that we're not going to be their next sale, there's no harm. If it's a slow day, sometimes they're glad to have some company.

On a recent weekend, we walked up to see an apartment in a cooperative next to the neighborhood park, where we know a family. The apartment had some nice views of the park, but was otherwise rather unremarkable. The real estate agent was polite and professional, but had little of interest to say about the neighborhood. I wanted to go down to visit the basement, though. We had never been downstairs, but one of our elected officials has mentioned more than once that he enjoyed door knocking in the co-op because the buildings are connected through the basement, allowing him to go from one to the next once inside.

Once down in the basement, we were pleasantly surprised by a gallery of discarded artwork and a communal library. Pieces of artwork created a juxtaposition with the rough, utilitarian materials of the basement walls. At the same time, the prints and paintings mostly appeared worn, sometimes slightly damaged, complementing the roughness of their setting. There are other buildings in the area with basements decorated by their supers, yet this one stands out because of its larger size, which makes it more like a gallery instead of a crowded, kitschy nook.

The basement also housed the communal library, where residents left their old books and could rummage for anything of interest left by others. Unlike the typical stray bookshelf, this had the appearance of a small library. Arranged on attractive, mismatched bookshelves well proportioned for the space, and set next to a giant bank of electrical meters, it made the improbable impressive.

Sunday, May 21, 2017

From Collapsed Drain to Rain Garden

The drain on this park path collapsed years ago. Ever since, it has flooded. The standing water acts as a bird bath, but also collects trash and risks incubating mosquitoes. It may be time to rethink the design of this space to manage the stormwater differently.









Sunday, April 30, 2017

Work in Progress

Sometimes it is difficult to understand why renderings for new buildings create concerns that could be easily avoided. Sometimes it's hard not to jump to conclusions, but those often don't stand up on scrutiny. The use of these images is relatively new, so hopefully they are a work in progress.

Take this example for a new building in The Bronx:

This rendering may actually be more accurate than most. The weedy overgrowth in the tree pits and below the retaining wall, as well as some tagging on the wall have all been retained.  But there are a number of inaccuracies. 

Tuesday, March 14, 2017

Chronicles of Stolen Space: Department of City Planning

This is a series of posts about the failures of each of the various agencies that had a responsibility to stop illegal parking on public space at the Millenium Hilton and ensure it was properly built out as a seating area. Today we are looking at the Department of City Planning (DCP).

DCP is the agency responsible for setting the requirements for Privately Owned Public Spaces (POPS). It is DCP's job to set design parameters to ensure these spaces actually provide public benefits, and this is a role it has taken seriously. What it has not done is follow up with real consequences when developers have not built out spaces according to those designs. The Millenium Hilton is a glaring example of the lack of follow through.

At the Millenium Hilton, the original Special Permit was issued to create a sidewalk widening. Using the space for parking under that original status was an egregious violation that never should have been tolerated. Instead of improving the sidewalk, the result was narrowing the sidewalk as the cars extended beyond the property line. Worse, the sidewalk was further degraded into a poorly configured driveway with the parking garage attendants using cars to force pedestrians out of their way.

Yet for some unknown reason, it seems DCP swept these abuses under the rug when it undertook its landmark study of all the POPS spaces in New York City back in 2000. They must have been painfully aware of the valet parking operation, yet the only indication of any problem was generically classifying the space as "marginal."

It is not clear if there was even any informal discussion between DCP staff and the building owners at the time. Perhaps that was part of the background for what came next. Whatever the case, the problems only became more indefensible.

In 2005, the Millenium Hilton applied to the City Planning Commission for a new Special Permit so that it could pursue additional retail opportunities. As part of its application, it promised to upgrade the space along Fulton Street from a empty sidewalk widening to an attractively designed seating area. The application went through the Uniform Land Use Review Procedure, which entailed hearings at the local Community Board, which enthusiastically endorsed the improvements to its public space. The City Planning Commission approved the new Special Permit, with explicit references to specific drawings that clearly show improvements, such as curved benches, to make the space inviting and useful for its public users.

As part of this process, a Restrictive Declaration was recorded on the property binding the owner to building out the public seating area it had promised. The inescapable obligation to construct the space for the enjoyment of the public could not be any more clearly established: